Laden met aansturing door een externe energiemanager: Spelsberg

Zonnestroom laden met aansturing door een externe energiemanager

Voor 'Opladen met regeling door externe energiemanager' wordt een energiemanagementsysteem (EMS) gekoppeld. Het EMS regelt alle energiestromen binnen het systeem, inclusief PV-systemen, energieopslag en verbruikers. Door de intelligente regeling van de energiestromen draaien de verbruikers in het optimale geval alleen op eigen stroom. Zo wordt de zelf opgewekte stroom beter benut en is het systeem minder afhankelijk van netstroom. Aan de hand van onze compatibiliteitslijst kunt u bepalen met welke energiemanagementsystemen de Spelsberg Wallbox compatibel is.

Naar de lijst met compatibele EMS

Alle parameters worden geconfigureerd via een online platform van het EMS. Alle energiestromen worden centraal inzichtelijk gemaakt via de energiemanager. Afhankelijk van de beschikbaarheid van zonne-energie resulteert dit in specifieke tijdstippen voor gebruik.

In de Wallbox moet enkel de verbinding met het betreffende EMS en de gebruikte communicatie-interface worden geconfigureerd. Open daarvoor de Spelsberg Wallbox App en ga naar Systeem en kies daar Instellingen. Klik vervolgens op Systeemintegratie en Externe regeling. Hier maakt u een keuze uit een verbinding via SMA SEMP, EEBus of Modbus TCP, waarna u verdergaat met de configuratie zoals hieronder beschreven. In principe geldt voor de integratie dat alle apparaten zich in hetzelfde netwerk moeten bevinden. Informatie over netwerkintegratie van de Spelsberg Wallbox vindt u hier Netwerkintegratie.

Koppeling aan de Sunny Home Manager 2.0 via SMA SEMP

Voor het configureren van de Spelsberg Wallbox Smart Pro met de Sunny Home Manager 2.0 via SMA SEMP volgt u de instellingen in de Spelsberg Wallbox app. Uitgebreide informatie over de verschillende laadmodi en de functies van de Spelsberg Wallbox Smart Pro in combinatie met de Sunny Home Manager 2.0 vindt u hier. De volgende parameters moeten worden ingesteld:

Parameteroverzicht

App parameters

Instellingen

SMA SEMP interface

Activeren

Automatische fase-uitschakeling

Activeren

Dode tijd: Tijd dat het laadproces wordt gepauzeerd om over te schakelen tussen 1-fase- en 3-fasenladen. Stel min. 60 seconden in.

SMA laadmodus

Selecteren:

• Handmatige configuratie

• Direct laden

• Overschotladen

SMA min. stroomvraag [kWh]

Invoer [0-1.000 kWh]  _ _ _ _ _
(Vereist voor de laadmodus Handmatige configuratie)

SMA max. stroomvraag [kWh]

Invoer [0-1.000 kWh]  _ _ _ _ _
(Vereist voor de laadmodus Handmatige configuratie)

SMA geplande vertrektijd

Invoer van het gewenste tijdstip in formaat hh:mm, tot wanneer de geconfigureerde min. stroomvraag geladen moet worden.
(Vereist voor de laadmodus Handmatige configuratie)

Stroombegrenzing bij uitval van de SEMP gateway [A]

Instellen van de maximale laadstroom (6 - 16 A) in stappen van 1A bij uitvallen van de verbinding met de Sunny Home Manager 2.0

Na voltooiing van de instellingen klikt u op Toepassen en draagt u de instellingen via NFC of netwerkcommunicatie over op de Spelsberg Wallbox.

Koppeling aan een energiemanagementsysteem via EEBus

Voor het configureren van de Spelsberg Wallbox Smart Pro via EEBus volgt u de instellingen in de Spelsberg Wallbox app. De volgende parameters moeten worden ingesteld:

Parameteroverzicht

App parameters

Instellingen

EEBUS interface

Activeren

Koppelen met EEBUS

Wordt hier het voor EEBus geschikte EMS weergegeven, klik dan op 'Koppelen' en draag de gegevens via NFC over naar de Spelsberg Wallbox

EEBUS laadmodus

Selecteren:

• Netladen

• PV-laden (net- en PV-stroom)

• PV overschotladen

Rendabel laden

Activeren
(activeert de EEBUS Use Case 'Self-Consumption Optimisation')

Laadstroom bij uitgevallen verbinding [A]

Instellen van de maximale laadstroom (6 - 16 A) in stappen van 1A bij uitvallen van de verbinding met het EMS

Na voltooiing van de instellingen klikt u op Toepassen en draagt u de instellingen via NFC of netwerkcommunicatie over op de Spelsberg Wallbox.

Koppeling aan een energiemanagementsysteem via Modbus TCP

Voor het configureren van de Spelsberg Wallbox Smart Pro via Modbus TCP volgt u de instellingen in de Spelsberg Wallbox app. De volgende parameters moeten worden ingesteld:

Parameteroverzicht

App parameters

Instellingen

Modbus TCP server

Activeren

Modbus registerset

Selecteren:
Phoenix
TQ-DM100
Open Modbus Charge Control Interface (OMCCI)

Starten/stoppen van laadprocessen toestaan

Activeren

Modbus TCP server apparaatadres

Invoer [0-255 kWh]  _ _ _ _ _

Modbus TCP-serverpoort

Invoer [0-65535 kWh]  _ _ _ _ _

Opmerking: Informatie over het Modbus-register kunt u opvragen bij onze technische dienst.

Na voltooiing van de instellingen klikt u op Toepassen en draagt u de instellingen via NFC of netwerkcommunicatie over op de Spelsberg Wallbox.

Product toevoegen aan favorietenlijsten

Bestaande favorietenlijsten

Nieuwe favorietenlijst

Favorietenlijst organiseren