Automatische fase-uitschakeling: Spelsberg

Automatische fase-uitschakeling

Automatische fase-uitschakeling is een onmisbare functie om optimaal te kunnen laden op zonne-energie. Afhankelijk van het beschikbare vermogen energie van de eigen PV-installatie schakelt de Wallbox automatisch twee fasen uit of in om te waarborgen dat het laadproces optimaal en zonder onderbrekingen verloopt. Zodra de laadstroom onder een bepaalde grenswaarde daalt (4,1 kW bij 3-fasenladen of 1,4 kW bij 1-faseladen) wordt het laadproces volledig afgebroken. Deze grenswaarde staat voor de vereiste minimale hoeveelheid stroom.

Daalt de zonne-energie door zwaardere bewolking korte tijd onder 4,1 kW, dan schakelt de Wallbox over van 3-fasen- naar 1-faseladen. Zo kan het opladen met minder vermogen worden voortgezet. Minimaal moet het vermogen dus 1,4 kW bedragen (grenswaarde voor 1-faseladen). Stijgt de zelf opgewekte stroom vervolgens weer tot boven 4,1 kW, dan schakelt het laadstation automatisch terug naar 3-fasenladen. Zonder automatische omschakeling breekt de PV-installatie bij 3-fasenladen het laadproces af bij een gedaald vermogen, omdat de minimale laadstroom voor 3-fasenladen niet wordt bereikt.

Voor activering is een software-update van firmware-versie 5.33 vereist, die bij een beschikbare netwerkverbinding draadloos kan worden geïnstalleerd, of lokaal via een USB-stick. Meer informatie over de software-update vindt u hier:

Naar de software-update

De configuratie van de parameters gebeurt via de Actieve laadstroomregeling.

Opmerking en disclaimer:

Tussen de schakelacties van de automatische fase-uitschakeling dan wel fase-bijschakeling vereist de elektrische auto bepaalde schakeltijden om storingsvrij te kunnen omschakelen. Bij het omschakelen van het laadproces van 1-fase- naar 3-fasenladen en vice versa, geldt daarom een wachttijd van 120 seconden waarin de auto niet wordt geladen.

Enkele elektrische auto's kunnen vanwege de toegepaste laadtechnologie niet worden geladen met automatische fase-uitschakeling. Dit is afhankelijk van het type laadtechnologie van de elektrische auto. Het vormt voor geen enkele EV een probleem als fasen vooraf aan het laadproces worden bij- of uitgeschakeld. Maar als dit tijdens het laadproces gebeurt en de auto is niet compatibel, kan dit leiden tot schade aan de auto, de Wallbox of de elektrische installatie. Activeer deze functie dus alleen als de auto die moet worden opgeladen door Spelsberg en de fabrikant is toegelaten en controleer dat de Wallbox niet in gebruik is door een andere auto.

Lijst van incompatibele automodellen in combinatie met automatische fase-uitschakeling

Fabrikant

Model

Renault

Zoe, Twingo

Smart

EQ fortwo (basis is de technologie van Renault)

Omdat het om laadtechnologie van afzonderlijke fabrikanten gaat, heeft Spelsberg geen invloed op de compatibiliteit. Günther Spelsberg GmbH + Co. KG aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade die ontstaat door gebruik met niet-compatibele elektrische auto's, hetzij aan de auto zelf, aan de Wallbox of aan de elektrische installatie.

Product toevoegen aan favorietenlijsten

Bestaande favorietenlijsten

Nieuwe favorietenlijst

Favorietenlijst organiseren